Μυϊκή μάλαξη

Τι είναι η μυϊκή μάλαξη ή το μασάζ;

Η μυϊκή μάλαξη, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή και ως μασάζ, είναι μια σειρά τεχνικών, οι οποίες προκαλούν μείωση των έντονων και παρατεταμένων μυϊκών συσπάσεων, προκαλούν κίνηση αιμάτωσης στα τριχοειδή και βασικά αιμοφόρα αγγεία του αρτηριακού αίματος και της λέμφου, με αποτέλεσμα την αποβολή της σωματικής κόπωσης και των ψυχοσωματικών εντάσεων, την αποτοξίνωση, την ενίσχυση και επιτάχυνση της βελτίωσης μυϊκών παθήσεων και τραυματισμών, τη βελτίωση της φυσικής άμυνας του οργανισμού, την τόνωση και την αναζωογόνηση.

woman getting a head massage

Η λέξη μασάζ φαίνεται ότι προέρχεται από το ελληνικό ρήμα «μάσσω» («μάττω» στον αττικό τύπο), το οποίο σημαίνει «ζυμώνω με τα χέρια», από το οποίο φαίνεται να προέρχεται και η γαλλική λέξη «massage».

Το μασάζ μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες τεχνικές, όπως του σιάτσου, της ρεφλεξολογίας, των βεντουζών, του ρέικι και της βιοενέργειας, καθώς και με τη χρήση αιθέριων ελαίων και φυτικών εκχυλισμάτων, για ακόμα καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Η μυϊκή μάλαξη δεν ενδείκνυται για άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή ή έχουν χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, αφού μπορεί να τους προκαλέσει αιμορραγία ή μώλωπες, η και άλλες παθήσεις κυρίως σχετικές με το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης, δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε περιοχές πάνω από όγκους, θρόμβους ή προσθετικά μέρη.

picture of a man getting a neck massage
picture of a man getting a head massage
picture of an older gentleman getting a massage